Kommunförbundet Västernorrland / Nyhet / En händelserik vecka med fokus på vård och omsorg

En händelserik vecka med fokus på vård och omsorg

Invigningen av ett nytt, toppmodernt metodrum i Kramfors, ungdomar som testat på yrket i Ånge och språkombudsevent i Söråker med föreläsning, workshops och ett klassiskt quiz – det är vad Västernorrland bjudit på under den årliga Vård- och omsorgscollegeveckan.
– Arbetsgivare, anställda och utbildare har verkligen slutit upp den här veckan och presenterat sina utbildningar på ett fantastiskt sätt. Det är lokalt det händer, säger Vård- och omsorgscollege Västernorrlands processledare Peder Berg.

Under vecka 42 inträffar den årliga Vård- och omsorgscollegeveckan, då alla regionala Vård- och omsorgscollege i Sverige anordnar aktiviteter och mötesplatser där vård- och omsorgsyrkens betydelse sätts i fokus. Det är allt från mässor, öppet hus på skolor och olika typer av föreläsningar med syftet att marknadsföra och lyfta vård- och omsorgsyrket för bland annat blivande och nuvarande elever, vårdnadshavare, anställda och politiker.
– Syftet med veckan är att få visa upp de positiva aspekterna med yrkesområdet, och förmedla en annan bild än den som vanligtvis syns i media, säger Peder Berg, säger Peder Berg.

Ny teknik, prova på och erfarenhetsutbyten

Ett av Vård- och omsorgscollege övergripande syften är att bidra till ökad kvalitet på utbildning – vilket verkligen tas om hand i det nya, toppmoderna metodrummet på vård- och omsorgsprogrammet i Kramfors, som invigdes under Vård- och omsorgscollegeveckans första dag. Tack vare en lyckad och stark samverkan mellan arbetsgivare och utbildare, är metodrummet numera utrustad med tidsenlig och aktuell välfärdsteknik. Den ska hjälpa till att förbereda eleverna inför de händelser och situationer som kan uppstå när man arbetar inom vård och omsorg, och samtidigt öka kvaliteten på vården genom att elever får öva på omsorgsrelaterade uppgifter i en autentisk miljö. Förhoppningen med metodrummet och den moderna utrustningen är att bidra till ökad kvalitet, men också att öka attraktiviteten för vård- och omsorgsprogrammet och vårdyrken.

Ånge bjöd under tisdagen in till den årliga upplevelsedagen – dit ungdomar fick komma på besök och få information om och testa på vård- och omsorgsyrket, med roliga aktiviteter och prova på-stationer. De fick träffa, prata och umgås med företrädare från branschen och diskutera och ställa frågor om högt och lågt.

Torsdagen ägnades åt Språkombudsevent på Söråkers Folkets Hus i Timrå Kommun, där fokuset låg på nätverkande och erfarenhetsutbyte mellan personer som aktiv arbetar med språk i sina verksamheter inom vård och omsorg. Deltagarna fick under förmiddagen information om vård- och omsorgscollege arbete, varför att arbeta med språkutveckling inom branschen är så viktigt och bjöds på en digital föreläsning kring interkulturell kommunikation. Föreläsningen gav utrymme till reflektion kring hur både verbal- och ickeverbal kommunikation kan skilja sig mellan kulturer och vad som hade hänt med samhället om vi slutade kommunicera i skriftlig form; vilka skulle vi lita på? Hur hade vi då kommunicerat i stället? Några exempel på svar var att vi hade pratat mer, litat på familjen i första hand och hittat på egna lagar och regler. Eftermiddagen vigdes åt workshops, där några kommuner fått i uppdrag att ta fram goda exempel på olika typer av språkutvecklande arbete som de har jobbat med hemmavid. Där presenterades allt från avancerade saker som att förevisa en språkapp, till lite enklare – men lika viktigt arbete – kring hur man har förenklat checklistor på en arbetsplats. Att få träffa, diskutera och reflektera med personer utanför den egne verksamheten, och kommunen, gav upphov till nya perspektiv och idéer kring hur man i nuläget jobbar med och kan jobba med språkutveckling på sin arbetsplats.

Samverkan som gör skillnad

Processledare för Vård- och omsorgscollege Västernorrland, Peder Berg, är nöjd med veckan och de aktiviteter som genomförts på olika håll i länet. Att få visa upp vad samverkan mellan olika parter gör för utvecklingen inom och runt vård och omsorg – och det arbete som kommunerna gör inom ramarna för Vård- och omsorgscollege.
– Det är så roligt att se vilken kraft det kan bli när man jobbar arbetsgivare, utbildare, anställda och facken gemensamt. Det visar på en yrkesstolthet som branschen kan stoltsera med. Att Samverka inom det här området är oerhört viktigt, för att gå gemensamma synsätt och skapa en tydlighet. Vi kan lära oss väldigt mycket av varandra, alla behöver inte alltid testa allt och våra lokala Vård- och omsorgscollege i länet samverkar otroligt bra. Det genomförs ett fantastiskt arbete! avslutar Peder Berg.

Kontakt

Har du frågor? Kontakta oss för att veta mer.