EU:s digitala kompetensplattform kan hjälpa kommunerna i Västernorrland att rekrytera i bristyrken: ”Lättare för små kommuner att hitta arbetskraft”
En gemensam talangreserv för hela EU kan underlätta för länets kommuner att rekrytera till bristyrken. Nu är arbetet med att bygga talangreserven i gång.
– Det här tas i huvudsak emot positivt. För storstadskommunerna finns möjlighet att nå dessa bristgrupper redan idag, men resurserna saknas ofta i mindre kommuner med svag befolkningstillväxt, säger Osman Saidabdala, projektledare EU-frågor, Kommunförbundet Västernorrland.
Varje år behövs det anställas hundratusentals nya personer inom bristyrken i Europa. Därför tog EU-kommissionen initiativet till en gemensamma talangreserv för alla EU-länder.
– I korthet kan man säga att EU vill hitta lagliga och mer effektiva vägar för att få hit rätt kompetens. Vi vet dock inte exakt allt kring detta än och hur det påverkar i alla led. Men vi fortsätter att intressebevaka det här inom NSEO (North Sweden European Office), säger Osman Saidabdala.
I Talangreserven, som ska byggas upp som en digital plattform, kan både arbetssökande från tredjeland, alltså länder utanför EU och personer inom EU registrera sina kompetenser. Företag kan sedan använda plattformen för att söka efter den arbetskraft de behöver och kontakta dessa arbetssökande direkt, via plattformen.
Ska förbättra villkor
Tanken enligt EU-kommissionen är att detta ska hjälpa till att lösa kompetensbristen, men också att det ska kunna stoppa illegal arbetskraftsinvandring och förbättra villkoren för de som kommer hit.
Inför utredningen har svenska myndigheter fått tycka till. Kommunförbundet Västernorrland har förmedlat information om de utmaningar och behov vi har här i länet och NSEO, North Sweden European Office har genom ett av sina nätverk sammanställt dessa tillsammans med resten av kommunerna i norra Sveriges inspel och har förmedlat dem till kommissionens öppna samråd inför beslutet.
– När denna plattform är färdig kommer det förhoppningsvis att vara lättare att hitta den kompetens vi behöver här i länet. Vi står inför stora demografiska utmaningar med en åldrande befolkning och färre yrkesverksamma. Det är ett akut problem som måste åtgärdas. Det här gör att vi kan hitta kompetens mer på lika villkor som de stora aktörerna, säger han.
Mycket händer på EU-nivå
Han berättar att det händer mycket på EU-arenan hela tiden och att det just nu går väldigt fort från utredning till lagstiftande beslut. Många kommuner kan uppleva att EU-frågor inte berör dem speciellt mycket, att det är för långt borta från deras vardag. Men många beslut som tas på EU-nivå får direkt påverkan lokalt.
– Det har vi sett i flera fall, att kommuner blir tagna på sängen av nya lagstiftningar från EU som påverkar deras möjlighet att utföra sina välfärdsuppdrag. Det är därför det är så viktigt för oss att hänga med och vi försöker arbeta proaktivt, säger han.
Finns det något i detta med en gemensam talangreserv för hela EU som skulle kunna påverka kommunernas uppdrag negativt?
– Det beror på, SKR har till exempel reflekterat över ländernas olika egna regleringar. Vi har till exempel i Sverige ett nytt krav om vilken lönenivå en person måste ha för att få arbetstillstånd, en nivå som är ganska hög i förhållande till andra EU- länder. Det kan eventuellt påverka om jobb läggs ut och var arbetskraften hamnar, säger han.
Det är sådant som måste utredas närmare, även om initiativet redan är i gång. Om ländernas egna arbetslagstiftningar kan gå emot EU:s avsikt. Men det finns också andra aspekter att bevaka. Till exempel informationssäkerheten.
– Hur säkerställer vi en informationssäkerhet för myndigheter, företag och våra medborgare när vi tar arbetskraft från tredjeland? Går det? Hur påverkar det stora företag som till exempel tar in arbetskraft från Indien om man kommer fram till att informationssäkerheten då inte kan garanteras? Det är frågor som måste utredas vidare och det arbetet kommer vi att bevaka framöver, säger Osman Saidabdala.
Läs mer om detta regeringens hemsida: Förslag till förordning om inrättandet av en EU-talangreserv – Regeringen.se
Läs mer om talangreserven på NSEO:s hemsida: Nätverket Northern Sparsely Populated Areas välkomnar initiativet om en EU-talangreserv – North Sweden

Kontakt
Har du frågor? Kontakta oss för att veta mer.