I Västernorrlands län finansierar de sju kommunernas respektive socialtjänst en forsknings- och utvecklingsenhet (FoU) vid Kommunförbundet Västernorrland vars arbete syftar till utveckling av kunskapsbaserad socialtjänst.
FoU Västernorrland är en del av den Regionala samverkans- och stödstrukturen (RSS), som i sin tur är en del av ett nationellt kunskapsstyrningssystem för socialtjänst och näraliggande hälso- och sjukvård. Det gör att FoU Västernorrland kan bidra till en långsiktig, hållbar struktur i verksamheterna för tillvaratagandet och utvecklingen av kunskap. Rollen möjliggör också att FoU kan vara en röst för Västernorrlands kommuner på nationell nivå, samt vara en förmedlare av kunskap från olika nationella instanser till kommunerna.
FoU:s mål
För FoU är en viktig roll att ge röst åt verksamheterna vilket innebär att synliggöra verksamheternas förutsättningar och komplexa vardag, både ur medarbetarnas och brukarnas perspektiv. En viktig princip är att utgå från verksamhetens uppdrag och syfte och utifrån detta kritiskt reflektera över förutsättningar som ges för att utföra uppdraget. FoU vill synliggöra och skapa en medvetenhet kring strukturella hinder och maktstrukturer samt belysa olika perspektiv/perspektivförskjutningar. Strategins övergripande mål är att:
- stödja ett kritiskt förhållningssätt i kommunernas utvecklingsarbete med en kunskapsbaserad verksamhet
- stödja organisatoriskt lärande i Västernorrlands kommuner
- säkerställa att FoU utgör en stark forskarmiljö
I landet finns ett trettiotal FoU-miljöer som tillsammans bildat en intresseförening, FoU Välfärd. FoU Välfärd har konstaterat att det finns ett antal områden som är gemensamma för FoU-miljöer att arbeta inom: praktiknära forskning, kunskaps- och verksamhetsutveckling, kritiskt granskande, vetenskapligt förhållningssätt, implementeringsstöd, systematisk uppföljning och utvärdering, utvecklande av en lärande organisation, samverkan och samarbete med omgivande aktörer samt omvärldsbevakning (Välfärd, 2018).
För FoU Västernorrland innebär praktiknära forskning att det sker i samarbete med medarbetare i verksamheter inom välfärdsområdet. Medarbetare och forskare skapar kunskap tillsammans där verksamheternas behov står i centrum och har en konkret betydelse för kunskapsutvecklingen. FoU:s personal medverkar i flera nationella forsknings- och utvecklingsprojekt och är verksamma vid näraliggande universitet (Mittuniversitetet och Umeå Universitet).