God och nära vård

Med primärvården som nav pågår utveckling av en nära vård på lokal, regional och nationell nivå.

Nära vård innebär inte en ny vård- eller organisationsnivå. Nära vård innebär en förflyttning i sättet att arbeta genom ändrat fokus. Ökat fokus på person och relation, ökat fokus på invånares delaktighet i egen vård och omsorg, ökad fokusering på hälsofrämjande och proaktiva insatser samt ökat fokus på samordning utifrån invånarens fokus. Personcentrerade och individanpassade arbetssätt som utgår från individens behov och förutsättningar ger en mer tillgänglig och närmare vård och kan innebära att resurserna inom vård och omsorg kan användas bättre och därmed räcka till fler.

Kommunförbundet Västernorrland stödjer och samordnar länets kommuner i såväl egen och gemensam omställning till god och nära vård, som den som sker i samverkan med Region Västernorrland. Det innebär bland annat att stödja, samordna och utveckla nätverkande inom chefs- och samordnarstrukturer, bidra till kunskap mellan lokal och nationell nivå och metodstöd i specifika utvecklingsprocesser. Vidare är utveckling och implementering av handlingsplan för beroende, suicidprevention, tidiga samordnade insatser för barn och unga samt yrkesresorna exempel på processer bidrar till utveckling av den nära vården.

Sedan start har kommunförbundet Västernorrland haft en roll i det länsgemensamma samfinansierade programmet God och nära vård i Västernorrland, vars uppdrag är att vara ett metod- och kunskapsstöd till länets kommuner och Region Västernorrland i omställningen.

Kommunernas arbete

Via nedanstående länkar nås kommunernas webbplatser för nära vård. Via dessa kan du bland annat få mer information om arbeten som pågår i kommunerna.

Härnösands kommun
Kramfors kommun
Sollefteå kommun
Sundsvalls kommun
Timrå kommun
Ånge kommun
Örnsköldsviks kommun

 

Västernorrlands målbild för en god och nära vård i Västernorrland

Länets målbild för en god och nära vård i Västernorrland

För mer information

Nära vård, SKR

Omställningen till nära vård berör och kommer att göra skillnad för alla Sveriges invånare och hjälpa oss att klara välfärdens utmaningar. Omställningen innebär att vi samskapar med invånare och flyttar fokus till att arbeta mera personcentrerat, sammanhållet, proaktivt och hälsofrämjande.

Program God och nära vård i Västernorrland

Programmet för God och nära vård i Västernorrland har bildats av Region Västernorrland och länets sju kommuner för att stödja utvecklingen av hälsa, vård och omsorg i länet. Mer information finns hos Region Västernorrland.

Kontakt

Har du frågor? Kontakta oss för att veta mer.

Ida Pettersson

Utvecklingssamordnare: God och nära vård

Mobil: 070-355 18 48