Missbruk och beroende

Socialtjänsterna ansvarar för att erbjuda kunskapsbaserade välfärdstjänster utifrån en evidensbaserad praktik. Uppdraget som utvecklingssamordnare innefattar att bidra till stabilitet och samordning i den regionala stödstrukturen. Utvecklingssamordnaren inom missbruk och beroende har ett huvudsakligt fokus på samverkan för länets sju kommuners socialtjänstuppdrag.

I uppdraget ingår att bevaka intressefrågor, vara remissinstans, representera länets socialtjänster i nationella metod-, referens- och arbetsgrupper i frågor rörande området, ansvara för och samordna nätverk och arbetsgrupper där enhetschefer inom missbruksområdet i länets kommuner får möjlighet till erfarenhetsutbyte och uppdragsarbete. Utvecklingssamordnaren arbetar löpande med att stödja och samordna kunskapsbildning och kompetensutveckling kring aktuella frågor och ämnen inom området missbruk och beroende. Arbetet grundar sig i aktuell forskning och med inspiration från utvecklingsarbete på andra platser, i Sverige och utomlands.

Metodkartläggning pågår

Som en del i det länsgemensamma arbetet utifrån den nationella satsningen psykisk hälsa har FoU inom landstinget och Kommunförbundet haft i uppdrag att kartlägga och beskriva vilka rutiner och metoder verksamheter inom landsting och kommun har för att arbeta förebyggande med tidig upptäckt, stöd och behandling till barn och unga om befinner sig i risk att utveckla ett alkohol- och/eller narkotikamissbruk eller som missbrukar.

Pågående utvecklings- och förbättringsarbete

Sedan 2022 arbetar länets kommuner tillsammans med Region Västernorrland för att utveckla och förbättra vård, stöd och behandlingsinsatser för personer med riskbruk, skadligt bruk eller beroende av substanser och spel om pengar. Arbetet utgår från den framtagna länsgemensamma handlingsplan inom området, som bygger på tre steg och pågår dels regionalt, dels lokalgeografiskt.

Kontakt

Har du frågor? Kontakta oss för att veta mer.

Camilla Carpholt

Utvecklingssamordnare: Missbruk, beroende och psykisk hälsa

Mobil: 073-038 77 63