Kommunförbundet Västernorrland / Våra skrivelser / Annorlunda avslutning för studenterna i år, viktigt att det görs minnesvärt ändå

Annorlunda avslutning för studenterna i år, viktigt att det görs minnesvärt ändå

Studentfirandet kommer att bli annorlunda i år på grund av situationen med covid-19. De kommunala gymnasieskolorna i Västernorrland har tillsammans med de fristående gymnasierna sett över hur avslutningen ska se ut och är överens om ramarna kring hur firandet kan gå till.

Skolchefer och lokala skolledningar i Västernorrland förstår att det kan väcka upprörda känslor att studenten inte blir som den brukar men säkerheten är viktigast och att minska smittspridningen är avgörande. Ingen vill medverka till ökad smittspridning som kan drabba våra medmänniskor och vi måste hjälpas åt att ta det ansvaret.

Alla är överens om att göra studenten till något fint och minnesvärt även i år, även om det inte kan bli som det brukar med mösspåtagning, studentluncher och utspring på traditionellt sätt.

Samtliga kommuner i länet arbetar för att försöka få till någon form av klassamling för de som tar studenten i år. Hur dessa samlingar blir avgör varje skola, men de måste utgå från Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Varje skola arbetar också för att hitta lösningar där anhöriga till studenterna kan delta på distans.

Skolklasser på lastbilsflak eller liknande bör inte förekomma. Större gemensamma ceremonier, samlingar eller parader för samtliga avgångselever eller hela skolan får inte anordnas.

Beslutet att inte fira studenterna på vanligt sätt tar skolorna med stöd i Folkhälsomyndighetens rekommendationer samt ett uttalande som Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson gjort:
”Om vi ska följa FHM:s rekommendationer, och det ska vi, blir det omöjligt att ha ett traditionellt studentfirande. Läget kan förstås drastiskt förändras. Men utifrån det nuvarande läget – distansundervisning, krav på social distans, nej till folksamlingar över 50 personer – är det svårt att se gammelfarmor trängas bland tusentals andra på skolgården och 50 tonåringar tillsammans på ett lastbilsflak.

Tråkigt, men bröllop ställs in, begravningar kan man inte närvara på, OS är inställt, EM i fotboll är inställt, Almedalen är inställt. Beslutet ligger ju hos huvudmannen och rektorerna. Men att planera för ett traditionellt studentfirande förefaller direkt olämpligt utifrån ett smittskyddsperspektiv, vilket är det perspektiv vi i det här läget måste förhålla oss till”.

Kontaktpersoner:
Härnösands kommun
Andreas Krasser, Verksamhetschef Gymnasieskolan, 070-2864966

Kramfors kommun
Förvaltningschef/skolchef Ulrika Hurdén 0612-80 400

Timrå kommun
Roger Åström, Biträdande skolchef, 073-2705479

Sollefteå kommun
Verksamhetschef Anders Åkerman, 0620-682000

Sundsvalls kommun
Skoldirektör Urban Åström 073-270 15 24

Ånge kommun
Skolchef Kent Ylvesson 073-275 14 44

Örnsköldsviks kommun
Verksamhetschef Andreas K Johansson, 073-0679741

Pressmeddelande-student-i-lanet-2020

Kontakt

Har du frågor? Kontakta oss för att veta mer.