Resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck går in i ny fas
De senaste åren har möjligheterna för att utveckla ett regionalt- och kommun- och myndighetsgemensamt resurscentrum mot hedersrelaterat våld i Västernorrland undersökts. Nu är det dags att ta projektet in i en mer operativ fas, och med det välkomnas två nya samordnare.
– Vi som arbetat nu i drygt tre år med att skapa en långsiktig och strategisk samverkansstruktur för ett Resurscentrum i Västernorrland lämnar med stor tillförlit projektet vidare till de nya samordnarna med mer operativt fokus. Det kommer bli strålande, säger Lotta Brännström, nuvarande projektsamordnare.
Projektet startade 2021 i enighet med regeringens uppdrag för att stödja utvecklingen av regionala, kommun- och myndighetsgemensamma resurscentrum för personer som är eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Satsningen innebär övergripande att utsatta individer ska ha jämlik tillgång till specialiserat och anpassat stöd och hjälp oavsett vistelseort.
I Västernorrland innebär det att stöd finns likvärdigt i till exempel Ånge, såväl som i de större kommunerna så som Örnsköldsvik eller Sundsvall. Här har det inneburit att projektet arbetat för att bland annat bistå med utbildning samt att skapa samrådsmodeller och samverkan mellan socialtjänst, hälso- och sjukvård och polis. Eftersom hedersrelaterade ärenden ofta är mycket komplexa med flera utövare, är samverkan en viktig framgångsfaktor. Tanken med just samverkan är att effektivisera processer och öka tryggheten för yrkesverksamma som hanterar dessa ärenden – något som i sin tur även gynnar den utsatta på individnivå.
Västernorrland mot våld
Hemsidan Västernorrland mot våld (vasternorrlandmotvald.se), med sitt intranät, utgör i huvudsak kärnan för Resurscentrum i vårt län. På den externa sidan kan våldsutsatta få information om vad olika typer av våld är och innebär, samt att via länkar och telefonnummer guidas vidare till rätt stöd och hjälp. Intranätet däremot tjänar som en digital plattform för yrkesverksamma som lever vidare när projektet övergår till långsiktig verksamhet. Där samlas flödesscheman, webbutbildningar och diverse material som kan vara till hjälp i arbetet och ett stöd i samverkan. Intranätets funktion bygger på att ett regionalt Resurscentrum – förutom att det ska finnas likvärdigt och tillgängligt stöd genom samverkan – även ska bidra med kompetensförsörjning.
Genom att även fortsättningsvis genomföra utbildningar, och då även behålla spetskompetens inom vårt eget län och inom våra kommuner, skapas en långsiktig och stabil kompetensförsörjning. Dessutom har länet kompetenta och effektiva handlings- och stödprocesser i stödjandet av utsatta.
Nya samordnare tar vid
De två nya samordnarna, Anna-Karin Åberg och Elsa Sjögren, har båda gedigen kunskap och lång erfarenhet om både socialtjänst, samt områdena mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck.
– Det känns spännande att projektet nu ska få gå in i nästa, mer operativa fas. Från och med första december tar Anna-Karin och Elsa över från nuvarande arbetsgrupp – och vi kommer tillsammans skapa de bästa förutsättningarna för en bra överlämning under kommande månad, avslutar Lotta Brännström.
Kontakt
Har du frågor? Kontakta oss för att veta mer.