Kommunförbundet Västernorrland / Nyhet / Västernorrland tar ställning på Orange day 25 november: ”Vilken glädje att män och pojkar också börjar ta ställning”

Västernorrland tar ställning på Orange day 25 november: ”Vilken glädje att män och pojkar också börjar ta ställning”

Hela världen uppmanas att ta ställning mot mäns våld mot flickor och kvinnor just idag på ”Orange day” – Den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Under Timrå IK:s match mot Färjestad BK finns Kommunförbundet Västernorrland på plats tillsammans med länets tjej- och kvinnojourer, Länsstyrelsen och Polisen på plats i NHC Arena.

 

Varje år arrangeras en vecka fri från våld i landet. Veckan syftar till att sprida kunskap kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Budskapet är att våld går att förebygga. Den 25 november är det också Orange day, den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.

– Mäns våld mot kvinnor är ett stort globalt problem och just idag uppmanas alla, världen över att ta ställning för att stoppa detta, säger Lotta Brännström, utvecklingssamordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck, på Kommunförbundet Västernorrland.

Färgen orange får representera visionen om en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Flera byggnader i länet kommer att belysas i färgen orange och under kvällen finns Lotta Brännström på plats under Timrå IK:s match mot Färjestad BK på NHC Arena i Timrå.

– Vi vill nå ut till idrottsföreningar för att involvera män och pojkar i denna kamp. Det har varit en kvinnokamp alltför länge och de behöver också ta ställning om det ska bli någon skillnad. Det är glädjande att de nu visar ett sådant intresse, säger hon.

I Sverige uppmärksammas Orange Day under den nationella kampanj- och aktivitetsveckan En vecka fri från våld, som fokuserar på hur myndigheter, kommuner, civilsamhälle och andra aktörer kan verka för att förebygga våld. En vecka fri från våld är en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Initiativet är skapat av Unizon och MÄN och stöds av Länsstyrelserna tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

”En vecka fri från våld” är ett samarbete mellan Västernorrlands Tjej- och kvinnojourer som består av tjejjouren Skogsrå, tjejjouren Härnösand, Kvinnojouren Härnösand, Kramfors Kvinnojour, Kvinnojouren Örnsköldsvik, Sollefteå kvinnojour Amanda, Kvinnogemenskap – kvinnojouren Sundsvall, Kommunförbundet Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland och Polisen.

Kontakt

Har du frågor? Kontakta oss för att veta mer.