Kommunförbundet Västernorrland / Krönika / Jag jobbar för det lilla barnet som vill ta stegen till mamma i himlen

Jag jobbar för det lilla barnet som vill ta stegen till mamma i himlen

Vad skulle du vilja förändra om Sverige fick 45,5 miljarder extra 2022? Eller om Västernorrland fick en extra miljard? Det är nämligen så mycket det könsrelaterade våldet beräknas kosta samhället årligen enligt EIGE (European Institute for Gender Equality). I totalsumman inkluderas så klart även kostnader för könsrelaterat våld män drabbas av (Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck SOU 2015:55).
Den senaste månaden har frågan om mäns våld mot kvinnor exploderat på nationell nivå. Den 6 maj 2021 kommer riksdagen att debattera om våldet mot kvinnor och vissa lyfter att vi nu nått botten. Att tajmingen är här nu! Allt som tidigare gjorts och allt som kommer att göras har nu fått lite medvind. Det kanske är nu det händer!

Det gör ont – men det är nödvändigt

Jag jobbar för de 315 kvinnorna som dödats av män i sin närhet, där barnen ibland har bevittnat mordet. De barn som nu lever vidare med ett hat mot förövaren och som önskar att det fanns en stege till himlen så att de kunde få krama sin mamma igen. Jag tänker på barnet som sitter gömt och önskar att insatsstyrkan ska komma och rädda hennes mamma. Jag tänker på kvinnan som skriker, men som vet att ingen kommer, för det är vad historien visat henne. Det är för dem jag orkar jobba vidare, trots att det väcker så starka känslor. Jag jobbar för alla de som upplever våld i hemmet just i detta ögonblick. Kanske din granne.

Om någon spelar hög musik i lägenheten bredvid, skulle du då knacka på och be dem sänka eller kanske till och med ringa polisen? Gör du detsamma om du hör någon bli slagen, eller ser du det som en privat angelägenhet? I så fall är det hög tid att tänka om! Knacka på den där dörren, avbryt våldet, hindra att barnet får se sin mamma mördas. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Jag jobbar också för de barn som inte får välja sina kompisar, som inte får bli kära vi vem de vill, för att personen de är kär i har fel hudfärg, religion eller är av samma kön. De barn som kanske redan i 10-års åldern tvingas gifta sig med en man som är 60, som våldtar och slår henne från bröllopsnatten och sedan resten av livet. Allt detta måste upphöra! Det handlar om mänskliga rättigheter att få bestämma över sin kropp och sitt liv.

Efterlyser fler som vill förändra

Kommunerna i Västernorrland tar detta på allvar och samverkar i frågan via Kommunförbundet Västernorrland. Men det behövs fler som kämpar. Jag tror på förtydliganden i ansvar mellan aktörer men också på att lyssna på varandras utmaningar. Vi kan lära av varandra och av oss själva, men det börjar hos dig och mig! Mod är en bristvara men det finns där så sök!

JAG VÄGRAR acceptera att barn ska växa upp i detta och bjuder därför upp till gemensam dans. I samma takt dansar vi bättre, så LET´S DANCE!

Anneli Okerman
Utvecklingssamordnare för Mäns våld mot kvinnor
Kommunförbundet Västernorrland.
vasternorrlandmotvald.se

Kontakt

Har du frågor? Kontakta oss för att veta mer.