HAP är en kognitiv metod för att behandla personer med cannabismissbruk. Den passar för personer som har rökt cannabis så pass länge eller mycket att de kan känna igen att de fått försämrade tanke- och minnesfunktioner.
Programmet är uppbyggt efter hur en person mår och fungerar efter en tids cannabisrökning och vad som händer i kropp, psyke och på ett socialt plan när man slutar. Det tar ca 6-8 veckor, uppdelat på 18 sessioner, och är uppdelat i tre steg som alla griper in i varandra.
Programmet genomförs individuellt, tar sin start i att behandlare och klient har bedömt att insatsen är adekvat samt att klienten har bestämt sig för att vara drogfri under den tid han eller hon deltar i programmet. En fortsatt behandlingskontakt ska också kunna erbjudas efter avslutat program.
Teoridelen av utbildningen hålls under tre tillfällen då en grund ges för att sätta igång med HAP-programmet. Mellan dag 2 & 3 börjar man arbeta praktiskt med programmet. Därefter ingår metodstöd vid fyra halvdagar som fokuserar på det egna arbetet.
Målgrupp
Behandlare inom socialtjänst som ska arbeta med haschavvänjningsprogram (HAP).
Utbildare
Gunilla Persson, Behandlare, Behandlingsteamet, Örnsköldsvikskommun, HAP utbildare
Läs mer
Läs mer information om utbildningen och Haschavvänjningsprogrammet
Haschavvänjningsprogrammet
Utbildning i HAP 2022